Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Μάθημα Ζωής

Κάθεσαι ένα βράδυ σπίτι σου και αποφασίζεις να δεις μια ταινία. Καταλήγεις να ταυτίζεσαι τόσο πολύ με τον πρωταγωνιστή που τελικά συνειδητοποιείς πως στην οθόνη βλέπεις την ζωή σου. Είτε αυτή που έχεις ζήσει ως τώρα, είτε αυτή που ονειρεύεσαι να ζήσεις καθώς περνούν τα χρόνια. Το γεγονός, όμως, πως βλέπεις μπροστά σου πράγματα που θα ήθελες αλλά μοιάζουν τόσο μακρινά, σε κάνουν να προβληματίζεσαι. Σκέφτεσαι… Σκέφτεσαι γιατί δεν έχεις αυτά που ονειρεύτηκες κάποτε και ίσως και να ονειρεύεσαι ακόμα. Όλα αυτά που τόσο απλά σου υπενθύμισε η ταινία που έτυχε να βάλεις και να δεις.. Όσο σκέφτεσαι, σίγουρα θα αρχίσεις κάποια στιγμή να κατηγορήσεις τον εαυτό σου, να φορτώνεις ευθύνες στο σύμπαν και διάφορα άλλα.

Το θέμα είναι τι αποφασίζεις να κάνεις μετά από αυτό. Μόλις ανοίχτηκε αυτός ο δρόμος μπροστά σου, εσύ θα τον αφήσεις ανεκμετάλλευτο; Αυτό τουλάχιστον μου ήρθε εμένα στο μυαλό.. Πρέπει, λοιπόν, να βάλω κάτω τα πράγματα που με απασχολούν, και ακόμα καλύτερα να λύσω τα θέματα που για τόσο καιρό έχω αφήσει στην άκρη γιατί πολύ απλά δεν ήξερα και δεν ξέρω πως πρέπει να τα προσεγγίσω. Μέσα από την προσπάθεια, όμως, θα βρω τον καλύτερο δρόμο. Απογοητεύσεις πάντα υπάρχουν, αλλά αν δεν πτοηθείς και συνεχίσεις, κάποτε θα τον βρεις τον σωστό τον δρόμο. Ξέρω πως δεν είμαι ο μόνος που σκέφτομαι έτσι. Όλοι μας αφήνουμε στην άκρη τα προβλήματα που είμαστε «πολύ απασχολημένοι» για να ασχοληθούμε και να τα λύσουμε. Στην τελική, όμως, πάντα τα κρατάμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας.

Λύσε τις διαφωνίες που έχεις. Πάρε αποφάσεις για ό,τι σε απασχολεί και σε διχάζει. Συγχώρησε τους ανθρώπους που έχουν στιγματίσει με άσχημο τρόπο την ζωή σου, την ψυχή και τον τρόπο σκέψης σου. Στην περίπτωση που στην ταινία αυτή είδες μια ζωή που θέλεις να αποκτήσεις, άμα δεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν να αποκτήσεις, γιατί να κάτσεις με σταυρωμένα τα χέρια; Δεν έχεις παρά να το βάλεις στόχο και να υποσχεθείς στον εαυτό σου πως θα κάνεις ό,τι μα ειλικρινά ό,τι περνάει από το χέρι σου για να γίνουν κάποτε όλα αυτά που περιμένεις πραγματικότητα. Σίγουρα δεν θα συμβεί αυτό αύριο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχάσεις να εφοδιαστείς με υπομονή και κουράγιο.

Σημασία έχει να καταλάβεις πως όσο περισσότερο συσσωρεύονται κόμποι, ποτέ δε θα καταφέρεις να τους λύσεις όλους με μία και μόνο προσπάθεια. Πάρε τους μικρότερους, τα μικρότερα προβλήματα, και άρχισε να λύνεις αυτά. Όσο περνάει ο καιρός θα είσαι όλο και πιο έμπειρος στο να αντιμετωπίζεις και να λύνεις όποιο πρόβλημα και θέμα παρουσιαστεί μπροστά σου, έτσι ώστε όταν φτάσεις στο βάθος, σε αυτά που σε απασχολούν περισσότερο απ’ όλα τα άλλα, σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον ίδιο σου τον εαυτό (πράγματα που δε σου αρέσουν πάνω σου, να καταφέρεις να αποδεχτείς τον εαυτό σου και να μην προσπαθείς να τον αλλάζεις, να αγαπήσει το σώμα σου και ό,τι άλλο πάνω σου..) να είσαι πιο σίγουρος ότι θα καταφέρεις να βγάλεις άκρη και θα λύσεις και τον τελευταίο γαμημένο κόμπο, το τελευταίο γαμημένο κομμάτι του puzzle θα βρεθεί και θα συμπληρώσει το σύνολο, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο σου τον εαυτό..

Θα κοιτάς τον καθρέπτη, θα βλέπεις το πρόσωπό σου, και θα αισθάνεσαι περήφανος που είσαι ο εαυτός σου.